U koopt met plezier bij De Landerije Tuin en Dier
Telefoon
Bel ons
0165 - 521 248

Hortensia

De Hortensia geeft een heerlijk nostalgisch gevoel, staat voor puur natuur, simpel en eerlijk en is mateloos populair. Zet jij ‘m ook op je terras

Kijk bij het kiezen van hortensia’s niet alleen naar de bloemen, maar laat ook de uiteindelijke hoogte meespelen bij je keuze. Hortensia’s zijn er van 40 tot 250 cm hoog.

Het is een misverstand dat alle hortensia’s schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan. De bol- of boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mits de grond constant enigszins vochtig is. De pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem. De bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met enorme bollen witgroene, witte bloemen heeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond. Hydrangea arborescens ‘White Dome’ is een minder bekend, maar mooi alternatief voor de ‘Annabelle’.

Beschermen

Wanneer in een zacht voorjaar de bloemknoppen van de gewone hortensia’s (Hydrangea macrophylla) openschuiven zijn de bloemen zeer gevoelig voor vorst. Houd daarom enkele vellen vliesdoek bij de hand waarmee u de struiken afdekt wanneer vorst voorspeld wordt. Laat de verwelkte bloemen aan de struik en knip ze pas omstreeks half mei. Ze vormen een bescherming voor vorst en slagregen voor de zich ontluikende knoppen.

Snoeien

Hortensia’s bloeien op scheuten die het jaar voordien gevormd werden. Het insnoeien of wegsnoeien van takken betekent dus het wegknippen van de bloemen voor het volgende seizoen. Beperk de snoei van Hortensia’s dus best tot een lichte vormsnoei wanneer die echt noodzakelijk is. Wanneer u vindt dat de plant te omvangrijk wordt kan u enkele takken onderaan afknippen om de plant uit te dunnen.

Het geheim van blauwe hortensia’s.

Heeft u het ook al meegemaakt: u koopt een blauwe hortensia en het volgende jaar bloeit hij roze? Het is zelfs mogelijk dat bloemtuilen deels blauw en deels rood zijn. U kan er kop nog staart aan krijgen. Wat is het geheim achter de kleur van hortensia’s?

De kleuromslag van rood naar blauw wordt veroorzaakt door een reactie in het pigment anthocyaan, aanwezig in de steriele bloemen van hortensia. Anthocyaan zweeft tussen rood en blauw, en is afwezig in witte bloemen. Dit verklaart waarom witte bloemen vrijwel niet verkleuren.

De kleuromslag van de bloemtuilen van de gewone hortensia, Hydrangea macrophylla, hangt af van verschillende factoren.

  • Eén ervan is de zuurtegraad. Op kalkrijke bodems (aan de kust en in de kempen) zullen zogenaamde blauwe hortensia’s altijd roze bloemtuilen hebben. Wilt u blauwe bloemtuilen dan is een voldoende lage zuurtegraad van de bodem noodzakelijk. Het omgekeerde is niet altijd waar, een aantal roze rassen zijn kleurvast en niet blauw te krijgen.
  • Er is echter nog een bijkomende voorwaarde voor intense blauwe kleuren: de bodem moet voldoende opneembaar ijzer en aluminium bevatten. Is dit niet het geval dan vertoont uw hortensia een twijfelachtige roze kleur met misschien wat blauwe nuances.
DCM heeft een organische meststof ontwikkeld waaraan aluin is toegevoegd. Aluin is een aluminiumzout dat zal oplossen in zure bodems en aluminiumionen aan de wortels van uw hortensia geeft. Door deze meststof met blauwmaker op het juiste tijdstip en in voldoende mate toe te dienen, ontrafelt u het geheim van de blauwe hortensia en zult u blauwe bloemen op uw hortensia zien verschijnen. Op voorwaarde dat u deze struiken voldoende water geeft, want hortensia’s houden van veel water.
 
Ideale toepassingsperiode
Organische Meststof: Jan/Feb/Maa/Apr/Mei/Jun/Jul/Aug/Sep/Okt/Nov/Dec
Dien deze meststof reeds in augustus toe. Vanaf september worden immers de bloemknoppen voor het volgende jaar aangelegd. Geef een tweede dosis in het voorjaar wanneer de bloemen ongeveer zo groot zijn als een munt van 2 euro.
Aluin: Jan/Feb/Maa/Apr/Mei/Jun/Jul/Aug/Sep/Okt/Nov/Dec
Voor een optimale blauwkleuring aluin tweemaal per jaar toepassen, in het voorjaar en in het najaar. Los het aluin op in lauw water en giet de planten aan. Bij aanplanting in het voorjaar, mag de volledige dosis in één keer toegediend worden.

Hortensia’s planten.

Hortensia’s zijn erg geliefde tuinplanten. Dat is begrijpelijk. Er bestaan immers heel veel variëteiten die qua bloemvorm, bloemkleur en gebruikstoepassing erg van elkaar kunnen verschillen. U kan ze aantreffen als struik, op stam of als klimhortensia tegen een muur. Bovendien zijn het planten die lang en rijkelijk bloeien. Waar dient u bij de aanplanting van hortensia’s op te letten ?

Hortensia’s komen oorspronkelijk uit bosachtige gebieden waar ze beschut staan tegen de felle zon. Hou hier rekening mee bij het kiezen van een standplaats. De oostzijde van een muur of haag is bijvoorbeeld ideaal. Vergeet ook niet dat de plant een breedte en hoogte van meer dan een meter kan bereiken.

Hoe hortensia’s planten?

Hortensia’s wortelen graag in een luchtige, zure bodem waarin voldoende voedingsstoffen voorhanden zijn. Door bij het aanplanten een aangepaste bodemverbeteraar in het plantgat te mengen, creëert u de ideale groeibodem voor uw hortensia’s. Dankzij zijn aangepaste zuurtegraad is de organische bodemverbeteraar DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten hiervoor perfect geschikt.

Hoe gaat u precies te werk?

1

Graaf een voldoende ruim plantgat.

2

Meng vervolgens 1 deel van de uitgegraven grond met 2 delen DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten.

3

Bedek de bodem van het plantgat met een flinke laag van dit mengsel.

4

Dompel de potkluit voor het uitplanten voldoende lang in water en plaats de kluit enkele centimeters onder het maaiveld.

5

Vul het plantgat verder aan met hetzelfde mengsel en druk stevig aan.

 

 

Tuin benodigheden

Binnen ons tuincentrum hebben we een breed assortiment met tuin benodigdheden. Kom ons tuincentrum bezoeken!

BEKIJK ACTIES

Dierenbenodigheden

Heeft u dieren? Bij De Landerije een ruim assortiment producten, voeding, accessoires en nog veel meer.

BEKIJK ACTIES

Uitgelichte acties

Aanbiedingen

Op zoek naar de beste aanbiedingen bij De Landerije Tuin en Dier? Wij hebben onderstaande aanbiedingen voor u geselecteerd.

Winterviooltjes
Winterviooltjes
0.45 € 3.95 voor 10 stuks
Neem contact op
klimplanten
klimplanten
5.95 € 10.00 voor 2 stuks
Neem contact op
Hyacint vanaf
Hyacint vanaf
€ 0.99
Neem contact op
Platmos in bak
Platmos in bak
€ 5,95 € 10,- voor 2 bakken
Neem contact op
Bloembollen actie!
Bloembollen actie!
€ 2,49 € 10,- voor 5 zakjes
Neem contact op
Nordmann Kerstbomen
Nordmann Kerstbomen
vanaf € 25,-
Neem contact op
WIL JE NIETS MISSEN?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres